Blogia
L'ATENEU

Màrius Sampere

Màrius Sampere visita l'escola!

Màrius Sampere visita l'escola!

El dijous 7 de juny va venir a l'escola el poeta català Màrius Sampere. Vam estar aproximadament una hora amb el poeta. Encara que la major part del temps van ser els alumnes els que van llegir i comentar els poemes.

.

El poeta va parlar una mica sobre la seva vida, després es va dedicar a llegir alguns dels seus poemes. Acabat de llegir-los, unes companyes li van donar un obsequi, per haver vingut a la nostra escola.

.

Va ser una experiència molt positiva, ja que jo no havia escoltat mai recitar a un poeta.

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres.

Màrius Sampere al llindar del misteri

Màrius Sampere al llindar del misteri

El poema de Màrius Sampere que cometaré a continuació el podeu escoltar a la següent pàgina web, on està també el manuscrit:

.

http://www.iua.upf.es/dotze_sentits/manus.html

"Si no fos en secret"

 -

Néixer i morir, ¿com podrien

arribar-me al cor

si no fos en secret?

Ah, però el meu cos,

fet d’embastes i agulles,

mai no sortí de la mare adormida:

la dona somià que m’expulsava als llops,

jo sé que romanc al llindar del misteri.

 .

Podríem dir que la poesia de Marius Sampere és especulativa i intimista. Temes com l’amor, la mort, el sentiment humà i la penetració en el misteri són tractats amb una gran força expressiva i una visió intemporal que deriva cap a la transcendència.

Entendre aquest poema no és massa fàcil, ja que no ens dóna una idea en concret, sinó que cadascú pot interpretar-ne coses diferents de les paraules del poeta. Tracta dels temes que he mencionat abans. Ens parla del seu naixement i la benvinguda a la vida parlant-nos de l’amor maternal. Sembla que ens digui que la mare va somiar que donava el cos del seu fill (el poeta) als llops, el llindar del misteri. La meva interpretació és que el poeta ens intenta parlar de la vida quan es refereix als llops i al llindar del misteri. És a dir, que la seva mare, al néixer, el va llençar als llops, i ell ens diu que els llops (la vida) són el llindar del misteri. A la segona estrofa ens parla del seu cos, de com és ell, dient-nos que el seu cos és ple d’embastes* i agulles, que mai no sortí de la mare adormida. La interpretació d’aquesta descripció del seu cos crec que és que ell sent com si encara no estigués format del tot, que encara li faltessin moltes coses a aprendre i no hagués començat la vida de veritat.

* Basta

f 1 1 CONF Cadascun dels punts de la costura de punts llargs amb què hom ajunta provisionalment les diferents peces d’un vestit, que després han d’ésser cosides.

Pare, el dolor no calia

MÀRIUS SAMPERE

 

Pare, el dolor no calia,
ni les agulles punitives ni el xerric
de les dents en vida, ni la suor freda
ni el tumor fosfòric, ni la nafra
que va estenent-se com un llac nocturn

El que volies sentir dels nostres llavis,
t´ho hauríem dit millor sense sanglots;
la teva casa llunya
l´hauríem trobada, també, només pujant.

La llum de la finestra eterna
rere la qual llegeixes desvetllat, per esperar-nos,
el llibre dels nascuts,
era prou resplendent dalt del turó i la nit
perquè no ens desviéssim mai
I t´arribéssim al cercle magnànim del sopar
amb la puntualitat exacte de la mort. No , Pare,
el dolor no calia.
(Pare, el dolor; Si no fos en secret)

http://www.ciao.es/Si_no_fos_en_secret_Marius_Sampere_i_Passarell__Opinion_1035202   

És summament recomanable escoltar el poema recitat pel mateix autor fent click a : http://www.uoc.edu/lletra/noms/msampere/audio/pareeldolor-MS.mp3  

 

Comentari:

 

Aquest poema comenta fent referència a el “Pare”, que podríem interpretar que es tracta de Déu, ja que fa referència a aspectes dolorosos que es poden donar a la vida. Interpretem que és com si el “Pare” l’hagués castigat, ja que li atribueix dolor, suor freda, tumors i nafres.

Primerament la part negativa de la vida. A continuació trobem una part que reivindica el què s’hauria hagut de fer ja fa molt de temps per a seguir pel bon camí, els objectius de la vida. Diu que el “Pare” hauria d’haver dit als fills quin és el bon camí ja que aquests estaven disposats a seguir-lo tot i que no ho van fer. Busquen una resposta i un sentit a la vida.

La meva opinió personal és que em sento alegre, satisfet del treball personal a literatura, i orgullós de que un poeta tan important co mMàrius Sampere vingui a la nostra escola properament. Gràcies Màrius!

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres.

Poeta del mes: Màrius Sampere.

Els poetes són vius entre nosaltres i la seva paraula ha de despertar consciències. Aquest mes us plantejo l'obra de Màrius Sampere. Us demano que l'aproximació que farem a la seva obra sigui tant llegida com viscuda, ja que tindrem l'oportunitat de tenir entre nosaltres el  mateix Màrius Sampere el proper 7 de juny. Acostem-nos a ell amb el cor obert i la ment àvida de poesia.
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres