Blogia
L'ATENEU

Solitud - Víctor Català

4. Com has pogut veure, la personalitat de Caterina Albert havia provocat interpretacions de tota mena. Fins a quin punt consideres que això és important? Ho hem de tenir en compte a l'hora de llegir la seva obra?

     Víctor Català (Caterina Albert) es va veure molt marcada pel simple fet de ser dona i escriptora, dues característiques que semblaven incompatibles en aquella època (finals del s.XIX, principis del s.XX). No només va ser rebutjada i criticada ja en la seva participació en els Jocs Florals sinó que, a més, se li va negar el dret a publicar cap més obra sota la seva autoria. Aquest fet la va dur a amagar-se rere el pseudònim de Víctor Català, un personatge d'una novel·la que estava escrivint, un nom masculí amb el qual, només per aquest fet, li seria permès no només publicar sinó ser jutjada literàriament de manera més objectiva. La imatge que es té de Caterina Albert com a dona més innocent i que no havia rebut gaire educació contrasta amb la que donava a entendre des de les seves obres Víctor Català, mostrant els seus coneixements en àmbits més específics i amb una cultura bàsica.

     És molt trist que no es pogués valorar a una autora exculsivament per la seva producció literària sinó que, abans, hagués de passar una mena de prova marcada pels prejudicis i les actituds masclistes de l'època. La valoració d'una obra hauria de ser totalment independent a l'autor, el que t'aporta la lectura d'una obra no s'hauria de veure condicionat pel sexe de l'autor, ni la classe social, ni la procedència... cadascú se sent més identificat amb uns certs autors però això no succeeix per si aquest és del teu mateix sexe, la teva mateixa cultura... sinó perquè li preocupa el mateix que tu, s'expressa d'una manera que t'arriba més... el que sigui, però està clar que si es fa una lectura objectiva (en el sentit de només deixar-se influenciar pel que transmet l'obra en sí però no per cap altra fet circumstancial), l'autor és el de menys.

..rampells..

0 comentarios